zondag 2 juni 2013

Sint-Philipsland – Vakantie Zeeland

Kaart Sint-Philipsland, topografie: US Army
Sint-Philipsland is een schiereiland in de Zuid-Nederlandse provincie Zeeland met 2.730 inwoners (2008) en een oppervlakte van ongeveer 23 km². Bestuurlijk maakt het schiereiland deel uit van de gemeente Tholen.

Het schiereiland ligt ten zuiden van het Zuid-Hollandse schiereiland Goeree-Overflakkee, ten noorden van het Zeeuwse Tholen en ten oosten van het Zeeuwse schiereiland Schouwen-Duivenland.

De zeearm het Zijpe scheidt Sint Philipsland van Schouwen-Duiveland. Het Zijpe vormt met het Mastgat een vaarweg die van de Oosterschelde tot de Krammersluizen loopt.

Het Mastgat en het Zijpe zijn ook een hoofdvaarroute voor de scheepvaart en onderdeel van de doorgaande route van de Westerschelde naar de Rijn.

Sint-Philipsland staat sinds 1884 door de Slaakdam in verbinding met het vasteland van de provincie Noord-Brabant.

Richting het zuiden is Sint-Filipsland sinds 1973 via de Krabbenkreekdam verbonden met Tholen.

Het voormalige eiland Sint-Philipsland werd in 1496 bedijkt.

Philipsdam
De Philipsdam loopt van de Grevelingendam naar Sint-Philipsland en is een onderdeel van de Deltawerken. Met de bouw van de dam werden het Krammer en het Volkerak afgesloten van de Oosterschelde.

Naar het noorden is Sint-Philipsland sinds 1988 via de Philipsdam verbonden met de Grevelingendam richting Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Om te voorkomen dat de Philipsdam de verbinding tussen de Westerschelde en de Rijn zou afsluiten, zijn in de dam de Krammersluizen gebouwd.

Krabbenkreek
De Krabbenkreek is het water tussen Sint-Philipsland en Tholen. De Krabbenkreek mondt in het westen uit in het Mastgat en mondde aan de oostzijde uit in de Eendracht, het tegenwoordige Schelde-Rijnkanaal.

De Eendracht maakt tegenwoordig onderdeel uit van het Schelde-Rijnkanaal.

Vakantie
De wateren rondom Sint-Philipsland zijn populair bij zeilers en surfers.

Door de aanleg van de Philipsdam is het landschap sterk veranderd. Door aanslibbing zijn kwelders ontstaan met een rijk dierenleven.

Bij het dorp Anna Jacobapolder ligt de Zeeuwse Eendenkooi. Dit is een kreek met oevers die ooit deel uitmaakten van het stroomgebied van de Oosterschelde.

Plaatsen Sint-Philipsland
Op Sint-Philipsland liggen geen grote steden. Dorpen die er liggen zijn het gelijknamige Sint Philipsland, Anna Jacobapolder en het buurtschap De Sluis.

het dorp Sint-Philipsland heeft een haven aan de Krabbenkreek.