woensdag 17 april 2013

Kaart Veerse Meer – Vakantie Zeeland

Kaart Veerse Meer: Rijkswaterstaat
Het Veerse Meer is een brakwatermeer in de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland. Het meer heeft een lengte van 22 kilometer en een breedte van 150 tot 1.500 meter. De maximale diepte is 25 meter.

Het Veerse Meer ligt ten noorden van de schiereilanden Walcheren en Zuid-Beveland en ten zuiden Noord-Beveland. Het beslaat de totale oppervlakten van de voormalige getijdewateren Veerse Gat en Zandkreek.

Het meer ontstond door de aanleg van de 800 meter lange Zandkreekdam (1960) tussen Noord- en Zuid-Beveland en de 2.800 m lange Veerse Dam (1961) tussen Noord-Beveland en Walcheren.

In het westen is het meer van de Noordzee afgesloten door de Veerse Gatdam, die in 1961 werd gesloten, en in het oosten is het van de Oosterschelde afgesloten door de Zandkreekdam, die op 3 mei 1960 werd gesloten.

Via een open verbinding zijn de Zandkreek en het Veerse Meer op elkaar aangesloten en scheiden Noord-Beveland van Walcheren en Zuid-Beveland.

Er is één hoofdvaargeul die loopt van de plaats Veere en het Kanaal door Walcheren naar de Zandkreeksluis bij Kats. Deze vaargeul verleent toegang tot de Oosterschelde.

In de Zandkreekdam is het doorlaatmiddel ‘Katse Heule’ gebouwd om de waterkwaliteit van het Veerse Meer te verbeteren.

In het Veerse Meer liggen 13 eilanden, waaronder de Goudplaat, de Haringvreter, de Schutteplaat en de Mosselplaat.

Vakantie en recreatie
Het Veerse Meer is een populaire watersportplaats voor sportduikers, surfers, zeilers en sportvissers. Bij De Piet ligt een kanohaven. Via een kabelskibaan bestaat de mogelijkheid om te waterskiën.

Rond het meer bevinden zich 3.500 ligplaatsen voor plezierjachten. Een aantal duikstekken liggen aan de westkant van de stad Veere en ten noorden van Wolphaartsdijk.

Jachtshavens zijn onder meer te vinden in Veere, Kamperland, Arnemuiden, Kortgene en Wolphaartsdijk.

De Goudplaat, met een oppervlakte van 108 hectare, en de Middelplaten (286 ha) zijn natuurmonumenten.

De Zandkreek en het Veerse Meer maken deel uit van de recreatieve Deltaroute.

Om het meer liggen recreatiehavens, campings en andere ontspanningsgebieden. Ook is het mogelijk om te fietsen en te wandelen rondom het meer.

Kaart Veerse Meer, steden, topografie: US Army