woensdag 12 juni 2013

Kaart Zeeland en Middelburg - Vakantie Nederland Provincies

Kaart Zeeland, steden, wegen, rivieren: CIA
Zeeland is een van de twaalf provincies van Nederland. De provincie ligt in het zuidwesten van het land en heeft 381.202 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Middelburg.

Zeeland grenst in het noorden aan de provincie Zuid-Holland en in het oosten aan Noord-Brabant. In het zuiden grenst de provincie aan buurland België. In het westen ligt de provincie aan de Noordzee.

De strook vasteland langs de grens met België heet Zeeuws-Vlaanderen. In dit gebied liggen de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst.

De Grevelingendam verbindt het Zeeuwse Schouwen-Duiveland met Goeree-Overflakkee in de provincie Zuid-Holland. De Grevelingendam is het vierde bouwwerk van de Deltawerken.

Eilanden en zeearmen
De provincie bestaat uit een aantal schiereilanden. Deze eilanden zijn Tholen, Sint Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren.

Belangrijke zeearmen tussen de Zeeuwse eilanden zijn de Westerschelde, het Veerse Meer, de Oosterschelde en het Grevelingenmeer.

De verschillende eilanden en schiereilanden, en de verbindingen met de provincie Zuid-Holland, worden gevormd door dammen, bruggen en veerboten.

Landbouw
In Zeeland wordt vooral veel akkerbouw bedreven. In de zogenaamde Zak van Zuid-Beveland is fruitteelt Tholen is bekend om de bloementeelt, in Zeeuws-Vlaanderen vindt vlasteelt plaats. In Rilland en Kapelle liggen grote kassencomplexen.

Visserij
Ook de beroepsvisserij neemt in Zeeland een belangrijke plaats in. De visvangst bestaat onder meer uit garnalen, tong, schol, kabeljauw, wijting, tarbot en griet.

Daarnaast vindt er kweek en vangst van schelpdieren plaats, zoals mosselen, oesters en kokkels.

Gemeenten Zeeland
De provincie Zeeland is bestuurlijk ingedeeld in 13 gemeenten. Op het schiereiland Walcheren liggen drie gemeenten. Dit zijn Veere, Middelburg en Vlissingen.

In Zeeuws-Vlaanderen liggen de gemeenten Sluis, Terneuzen en Hulst. Verder zijn er vele dorpen en buurtschappen.

De andere Zeeuwse gemeenten zijn Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen.

Vakantie Zeeland
De provincie Zeeland is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de kustplaatsen, stranden, natuurgebieden, historische steden en watersportrecreatie op de binnenwateren.

Een aantal prachtige historische plaatsen in Zeeland zijn Veere, Tholen en Stavenisse.

Bekende badplaatsen in de provincie zijn onder meer Cadzand, Renesse, Sluis, Westkapelle, Haamstede, Domburg, Oostkapelle, Dishoek, Vlissingen en Ouddorp.

Veel bezoekers trekken ook de imposante Deltawerken die zijn aangelegd om het land tegen de zee te beschermen.

De Zeelandbrug over de Oosterschelde is met een lengte van 5.022 meter de langste brug van Nederland. De brug ligt tussen Colijnsplaat en Zierikzee en verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland.

In Oostkapelle bevindt zich het museum Terra Maris. Het is een museum voor natuur en landschap van Zeeland. Het is gevestigd in de voormalige orangerie van kasteel Westhove.

Bij het museum hoort een landschapstuin met een oppervlakte van 2,5 hectare. In de tuin worden verschillende landschapstypes gepresenteerd.

In de provincie Zeeland zijn tal van hotels, campings, vakantiehuisjes, bungalows, jachthavens en fiets- en wandelpaden te vinden voor een aangename vakantie.

Natuurgebieden Zeeland
Stichting Het Zeeuwse Landschap beheert in Zeeland tientallen natuurgebieden. Dit zijn onder meer het Verdronken Land van Saeftinghe, Het Zwin, Hooge Platen, De Reep, Oranjezon, Yerseke Moer.

Steden Zeeland
Naast de hoofdstad Middelburg zijn een aantal andere steden in Zeeland: Vlissingen, Goes, Terneuzen, Hulst, Oost-Souburg, Zierikzee, Axel, Veere, Tholen, Kapelle, Stavenisse, Sluis, Domburg.

Middelburg. Vlissingen en Terneuzen zijn belangrijke havensteden met industriegebieden.

Terneuzen is via een kanaal verbonden met de Belgische stad Gent. Daarmee staat Gent in verbinding met de Westerschelde en de Noordzee.

Kaart gemeenten Zeeland
De onderstaande blanco kaart toont de gemeenten in de provincie Zeeland.

Kaart Zeeland, gemeenten: CBS

Kaart Zeeland
De Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland grenst aan de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. In het zuiden grenst de provincie aan België. De hoofdstad is Middelburg.

Kaart Zeeland, steden, rivieren, wegen, spoorwegen: US Army