dinsdag 30 april 2013

Kaart Zuid-Beveland – Vakantie Zeeland

Kaart Zuid-Beveland in provincie Zeeland: CIA
Zuid-Beveland is een schiereiland in het centrale westelijke deel van de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland.

Zuid-Beveland grenst het westen aan het Zeeuwse schiereiland Walcheren, in het noordwesten via de Zandkreekdam aan Noord-Beveland en in het oosten aan de provincie Noord-Brabant.

Het gebied ligt in het noorden aan de Oosterschelde en in het zuiden aan de Westerschelde. Tussen Noord-Beveland en Zuid-Beveland ligt het Veerse Meer.

De Oesterdam, door de Oosterschelde, verbind Zuid-Beveland met het Zeeuwse schiereiland Tholen. De dam maakt, evenals de Zandkreekdam naar Noord-Beveland, deel uit van de Deltawerken.

Door het Sloe, het water dat Walcheren en Zuid-Beveland scheidde, werd in 1871 een dam gelegd.

Bij de grens met Noord-Brabant ligt een gegraven deel van de Schelde–Rijnverbinding met de Kreekraksluizen.

De Zeelandbrug is een belangrijke verbinding van Goes naar Zierikzee en verder richting Rotterdam.

De Westerscheldetunnel verbindt Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen en verder richting Gent in België.

Kanaal door Zuid-Beveland
Van Hansweert naar Wemeldinge loopt, dwars door Zuid-Beveland, het Kanaal door Zuid-Beveland. Dit kanaal heeft een lengte van ongeveer 9 kilometer en verbindt de Oosterschelde met de Westerschelde.

Landschap
Het grootste deel van het landschap van Zuid-Beveland wordt gekenmerkt door dijken die rond polders liggen. Het schiereiland is grotendeels agrarisch van aard met landbouw en fruitteelt.

Tussen het Kanaal door Zuid-Beveland en Yerseke ligt het natuurgebied Yersekse Moer, dat een belangrijk voedselgebied is voor vogels.

Een aantal natuurreservaten zijn de Zwaakse Weel, de Inlaag 1887, de Bloemdijken van Zuid-Beveland, Kapelse Moer, de Poel en Den Inkel.

Gemeenten
Zuid-Beveland is bestuurlijk ingedeeld in vier gemeenten. Dit zijn Goes, Kapelle, Reimeswaal en Borssele.

Vakantie
Zuid-Beveland is populair voor een vakantie vanwege de mogelijkheden voor waterrecreatie, de prachtige natuur en de vele historische plaatsen.

De Zak van Zuid-Beveland is een groot fruitteeltgebied in de gemeente Borsele dat vooral in de lente bezoekers trekt vanwege de bloeiende fruitbomen.

Tussen Goes en Borssele voert in de zomer een stoomtrein een toeristische dienst uit die dwars door de Zak van Zuid-Beveland voert.

Door de ligging aan et water biedt Zuid-Beveland veel watersportmogelijkheden. De Oosterschelde en de Westerschelde trekken veel zeilers en surfers.

Het Veerse Meer biedt mogelijkheden om te duiken, windsurfen, waterskiën en zwemmen.

Goes is een historische stad met stadswallen, kades, markten, kerken en oude straatjes.

Op Zuid-Beveland zijn wandel- en fietsroutes uitgezet en er zijn tal van hotels, campings, jachthavens en vakantiehuisjes te vinden om een aangename vakantie door te brengen.

Steden en plaatsen Zuid-Beveland
Een aantal steden en plaatsen op Zuid-Beveland zijn Goes, Borselle, Reimerswaal, Yerseke, Kapelle, Rilland-Bath, Krabbendijke, Hansweert, Kruiningen, Kloetinge, Wemeldinge, Ellewoutsdijk.

Kaart Zuid-Beveland gemeenten