vrijdag 3 mei 2013

Kaart Tholen - Zeeland Vakantie

Kaart Tholen, de plaats Stavenisse ligt op de westpunt van het eiland: US Army
Tholen is een eiland, een gemeente en een stad in de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland. Het eiland ligt in het noordoostelijke deel van de provincie en heeft 25.538 inwoners (2012). Het gemeentehuis is in de stad Tholen.

Tholen ligt in het noorden aan de Krabbenkreek, in het noordwesten aan het Mastgat en het Keeten, in het zuiden aan de Oosterschelde en in het oosten aan het Schelde-Rijnkanaal en het Zoommeer.

De Krabbenkreek scheidt het eiland van Sint Philipsland, het Mastgat en het Keeten liggen tussen Tholen en Schouwen-Duiveland, de Oosterschelde scheidt het eiland van Zuid-Beveland en het Schelde-Rijnkanaal en het Zoommeer van de provincie Noord-Brabant.

De Krabbenkreekdam verbindt Tholen met Sint Philipsland en de Oesterdam met Zuid-Beveland. De Oesterdam is met een lengte van 10,5 kilometer de langste dam van de Deltawerken.

Twee bruggen over het Schelde-Rijnkanaal verbinden het eiland met het westelijk deel van Noord-Brabant. De bruggen liggen bij Oud-Vossemeer en de stad Tholen.

De Philipsdam verbindt Sint-Philipsland met de Grevelingendam bij Bruinisse op Schouwen-Duiveland.

Het huidige eiland Tholen is door bedijkingen, afdammingen en overstromingen ontstaan uit de vijf eilanden Scherpenisse, Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Poortvliet en Schakerloo.

Bij de watersnoodramp van 1953 kwam meer dan de helft van het eiland onder water te staan.

Gemeente Tholen
Het eiland Tholen en het eiland Sint-Philipsland vormen samen de gemeente Tholen.

Alle gemeenten op het eiland Tholen werden in 1971 samengevoegd. De gemeenten Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Annaland, Sint-Maartensdijk en Stavenisse werden opgeheven. Het gemeentehuis werd gevestigd in Sint-Maartensdijk.

In januari 2008 werd een nieuw gemeentehuis geopend in de stad Tholen. In 1995 werd de gemeente uitgebreid met de gemeente Sint Philipsland op het gelijknamige schiereiland.

Vakantie
Tholen is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de mogelijkheden van waterrecreatie, de natuur en de historische plaatsen.

Veel bezoekers trekken de Oosterschelde en het Zoommeer. Aan de Oesterdam ligt het recreatieterrein de Speelmansplaten. Bij de plaats Sint-Annaland ligt een jachthaven.

Natuurreservaten op Tholen zijn De Pluimpot, Het Stinkgat en De Welen. Bij Stavenisse liggen twee kleine natuurgebieden, de Geulse Weel en Het Diepe Gat. Het zijn twee welen. Dit zijn overblijfselen van eerdere dijkdoorbraken.

De stad Tholen heeft een historische stadskern die voor het grootste deel omringd is door wallen en vesten. Bij de stadskern ligt een haven.

Steden en plaatsen Tholen
Op Tholen liggen geen grote steden. Een aantal plaatsen zijn Stavenisse, Tholen, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, Sint-Maartensdijk, Sint-Annaland, Westkerke, Gorishoek.