woensdag 1 mei 2013

Kaart Noord-Beveland – Vakantie Zeeland

Kaart Noord-Beveland, tussen de Oosterschelde en Middelburg op Walcheren CIA
Noord-Beveland is een eiland en een gemeente in de Zuidwest-Nederlandse provincie Zeeland. Het eiland heeft 7.509 inwoners (november 2012).

Noord-Beveland ligt ten zuiden van de Oosterschelde en ten noorden van het Veerse Meer. Het eiland ligt ten noorden van de schiereilanden Walcheren en Zuid-Beveland en wordt hiervan gescheiden door het Veerse Meer.

Het eiland is met een brug en drie dammen verbonden met andere Zeeuwse eilanden.

Via de Veerse Gatdam is Noord-Beveland verbonden met Walcheren en via de Zandkreekdam met Zuid-Beveland. De Oosterscheldekering en de Zeelandbrug verbinden het eiland met Schouwen-Duiveland.

De Zeelandbrug ligt over de Oosterschelde tussen Kats en Zierikzee op Zuid-Beveland. Met een lengte van 5,5 kilometer is het een van de langsten van Europa.

De naam Beveland komt al in de 10de eeuw voor en is een verzamelnaam voor oudere en jongere eilanden tussen de Wester- en Oosterschelde in de provincie Zeeland.

De gemeente Noord-Beveland ontstond in 1995 uit een fusie van de gemeenten Wissenkerke en Kortgene. Het gemeentehuis is in Wissenkerke gevestigd.

Vakantie
Noord-Beveland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege de mogelijkheden die de waterrecreatie biedt op het Veerse Meer en de Oosterschelde.

Door de afsluiting van Zandkreek (1960) en het Veersegat (1961) is het Veerse Meer ontstaan, waar zich een belangrijk recreatiegebied heeft ontwikkeld.

Bij Kats liggen het natuurmonument Katse Plaat, een deel van het natuurmonument Middelplaten en delen van de natuurgebieden Dijkbeemden Noord-Beveland, Oesterput en het Veerse Meer.

In de omgeving van De Banjaard liggen stranden. Colijnsplaat heeft een haven voor watersprot en vissers.

In Kortgene is door de goede ligging aan het Veerse Meer de watersport populair. Door de aanleg van een camping, bungalowparken en jachthaven is Kortgene in het watersportseizoen een levendige plaats.

Bij Colijnsplaat werd in 1970–1971 een groot aantal Nehalennia-altaren uit de Oosterschelde opgedregd, die zich nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bevinden.

Steden en dorpen Noord-Beveland
Grote steden zijn er niet op Noord-Beveland. Een aantal plaatsen zijn Colijnsplaat, Kortgene, Wissenkerke, Kats, Geersdijk, Kamperland, Plankendorp, Stroodorp.

De N57 verbindt Noord-Beveland in zuidelijke richting met het Zeeuwse eiland Walcheren en richting het noorden met Schouwen-Duiveland, de Zuid-Hollandse eilanden Goeree-Overflakkee en Voorne en de Europoort.

Kaart Noord-Beveland, gemeente in Zeeland

Kaart Wissenkerke
De onderstaande kaart toont de ligging van het dorp Wissenkerke op het eiland Noord-Beveland. Het gemeentehuis van Noord-Beveland is gevestigd in Wissenkerke.

Kaart Noord-Beveland en Wissenkerke: CBS

Kaart Noord-Beveland
Kaart Noord-Beveland, dorpen, wegen, topografie: US Army